3.2. ΛΕΜΦΙΚΗ ΠΑΡΟΧΕΤΕΥΤΙΚΗ ΜΑΛΑΞΗ

Η λεμφική παροχετευτική μάλαξη, αν και δεν έχει ακόμα αποδειχθεί η αποτελεσματικότητα της, έχει σημασία στην αντιμετώπιση του λεμφοιδήματος καθώς δρα θετικά στην ψυχολογία του ασθενή. Πρόκειται για τεχνική ήπιας μάλαξης που στόχο έχει τη διευκόλυνση της μετακίνησης του υγρού μακριά από την περιοχή συσσώρευσης του, μέσα από την αύξηση της δραστηριότητας των φυσιολογικών λεμφικών αγγείων και αδένων. Άλλοι στόχοι είναι η διευκόλυνση δημιουργίας παράπλευρων λεμφικών αγγείων, η αλλαγή ροής της λέμφου σε λεμφαγγεία και λεμφαδένες που λειτουργούν, η διευκόλυνση της ροής της λέμφου από περιοχές με συσσώρευση και η διευκόλυνση της συσταλτότητας των λεμφαδένων (Woods, 2003).
Η λεμφική παροχετευτική μάλαξη ενδείκνυται ως μέρος της ολοκληρωμένης αποσυμφορητικής θεραπείας, σε όλες τις φάσεις της (εντατική, μακροπρόθεσμη, αυξημένης φροντίδας). Ωστόσο, μόνη της δεν είναι αποτελεσματική, αλλά προτείνεται να συνδυάζεται με συμπιεστική περίδεση. Μόνη της μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που η περίδεση δεν είναι εφικτή, όμως στο κεφάλι, τον αυχένα, τον κορμό, τα γεννητικά όργανα και το στήθος (Williams et al, 2002)

Η λεμφική μάλαξη, που θα γίνεται στο τμήμα φυσικοθεραπείας του Π.Γ.Ν. Λάρισας απότ ους φυσικοθεραπευτές μέλη της πολυπαραγονμτικής ομάδας. Δεν έχει συγκεκριμένη διάρκεια. Η διάρκεια της εξαρτάται από την κατάσταση του ασθενή και αποφασίζεται από τον φυσικοθεραπευτή. Θα γίνεται στον κορμό, στους κύριους λεμφαδένες και στο λεμφοιδηματικό μέλος σε συνδυασμό με βαθιά διαφραγματική αναπνοή. Επίσης, θα εφαρμόζεται ειδική περίδεση μάλαξης για περίπου 20 λεπτά στο λεμφοιδηματικό μέλος. Τα υλικά περίδεσης μάλαξης θα παρέχονται  από το τμήμα φυσικοθεραπείας ή θα γράφονται στα βιβλιάρια των ασθενών.